خیزش AMD در سال 2017 از نگاه آمار و ارقام

خیزش AMD در سال 2017 از نگاه آمار و ارقام تاریخ انتشار خبر: ۱۳۹۶/۱۰/۱۳

قطعا عملکرد AMD در سال ۲۰۱۷ یکی از مهم‌ترین اتفاقات حوزه‌ی فناوری بوده است که در ادامه نگاهی مختصر به آن خواهیم داشت.

سال ۲۰۱۷ تا مدت‌ها در یاد و خاطره‌ی عاشقان دنیای فناوری خواهد ماند. در این سال ای‌ام‌دی (AMD)بازگشت قدرتمندی به گود رقابت داشت و روح تازه‌ای در کالبد بی‌جان دنیای کامپیوترها دمید. با پایان سال ۲۰۱۷، نگاه عمیق‌تری به عملکرد دومین غول نیمه‌ هادی دنیای کامپیوترها خواهیم داشت.

شروعی قدرتمند در سال ۲۰۱۷

ای‌ام‌دی از روز‌های آغازین سال ۲۰۱۷، عملکرد طوفانی داشت و پیاپی محصولات جدیدی را به بازار عرضه کرد. لیزا سو مدیرعامل این شرکت در آگوست سال ۲۰۱۶ خبر از توسعه‌ی معماری جدید ZEN‌ داد. اما اولین محصولات حاصل از این معماری در ماه مارس سال ۲۰۱۷ به بازار عرضه شد؛ پردازنده‌های دسکتاپ و قدرتمند سری ۷ رایزن که گیمرها و کاربران حرفه‌ای را در نظر داشت. پس از مدت کوتاهی رایزن ۵ و ۳ نیز به بازار عرضه‌ شدند. اما یکی دیگر از بمب‌های خبری AMD، پردازنده‌های قدرتمند سری تردریپر بود که برای کاربران حرفه‌ای و ورک‌استیشن‌ها توسعه یافته بود.معماری Cudaتوسط شرکت انویدیا ابداع شده است، در این نوع طراحی پردازش ها به صورت موازی و همزمان صورت میگیرند.

عرضه‌ی پردازنده‌های دسکتاپ، تنها فعالیت AMD در سال گذشته نبود. این شرکت پس از مدت‌ها بازگشت قدرتمندی به دنیای سرورها داشت و با پردازنده‌های سری اپیک EPYC) ) در مقابل انواع زئون اینتل صف‌آرایی کرد. چندی پیش این شرکت از نسل جدید پردازنده‌های لپ‌تاپ با نام بریستول‌ریج (Bristol Ridge) نیز رونمایی کرد تا تعداد هسته‌های بیشتر در کنار واحد پردازشی به مراتب قدرتمند‌تر گرافیکی (نسبت به نمونه‌های اینتل) را در دسترس کاربران قرار دهد. AMD‌ در کنار عرضه‌ی بازه‌ی گسترده‌ای از پردازنده‌های کامپیوتری، نسل جدید معماری پردازنده‌های گرافیکی خود را نیز توسعه داد و اولین نمونه‌های آن را با نام تجاری وگا (Vega) معرفی و وارد بازار کرد.

برخلاف بسیاری از بازارها، آمار دقیق از بازار کامپیوترهای شخصی در دست نیست. به عنوان مثال شرکت ترندفوکس اطلاعات دقیقی از وضعیت بازار حافظه‌هایSSD و سهم هر یک از شرکت‌های حاضر در آن ارایه می‌دهد. اما چنین آماری در خصوص بازار کامپیوتر و به خصوص پردازنده‌ها در دسترس نیست. حتی نام‌های بزرگ این عرصه مانندAMD و اینتل نیز اطلاعات دقیقی از میزان فروش خود منتشر نمی‌کنند. به عنوان مثال ای‌ام‌دی میزان درآمد و فروش پردازنده‌های کامپیوتر و انواع گرافیکی را به صورت یکجا منتشر می‌کند که درک دقیق از میزان موفقیت آن از پردازنده‌های اصلی بازار کامپیوترها را بسیار سخت می‌کند.

حتی داده‌های موجود در شبکه‌ی استیم نیز در حال حاضر اطلاعات مناسبی از میزان سهم هر یک از شرکت‌های این بازار را ارایه نمی‌کند. یکی دیگر از منابع قابل رجوع در این زمینه، میزان فروش فروشگاه‌های بزرگی مانند آمازون و مایندفکتوری است. طبق آمار مایندفکتوریAMD امسال برای اولین بار فروش بیشتری در بخش پردازنده‌ها نسبت به اینتل کسب کرد و سلطنت ۱۰ساله‌ی غول نیمه‌هادی دنیای پردازنده‌ها را از بین برد. البته با معرفی نسل جدید محصولات اینتل، باید تا عرضه‌ی آن‌ها در سرتاسر جهان منتظر ماند تا اطلاعات بیشتری از ادامه‌ی این رقابت داغ بدست آورد.

پس از کمی تحقیق و توسعه با فروشندگان و تولیدکنندگان محصولات کامپیوتری، عموما از مرکز تحقیقات مرکوری (Mercury) به عنوان پایگاهی با آمار دقیق در این حوزه نام بردند. این شرکت از سال ۱۹۹۴مشغول بررسی و ارایه‌ی آمار در خصوص بازار پردازنده‌‌های کامپیوتری است. طبق آمار منتشر شده از سوی این شرکت، سهم AMDاز بازار ۹۶میلیون واحدی پردازنده‌های کامپیوتری در سال گذشته (از ابتدای سه‌ماهه‌ی چهارم ۲۰۱۶تا پایان سه‌ماهه‌ی سوم ۲۰۱۷) به صورت زیر است:

سه‌ماهه‌ی سوم ۲۰۱۶ سه‌ماهه‌ی چهارم ۲۰۱۶ سه‌ ماهه‌ی اول۲۰۱۷ سه‌ماهه‌ی دوم ۲۰۱۷ سه‌ ماهه‌ی سوم ۲۰۱۷ مشخصات
۹.۱ ۹.۹ ۱۱.۴ ۱۱.۱ ۱۰.۹ سهم پردازنده‌های دسکتاپAMD (درصد)

طبق این آمارAMD به طور تقریبی افزایش ۹۶۰٬۰۰۰واحدی در فروش خود را تجربه کرده است که البته در ظاهر کمتر از پیش‌بینی‌ها است. اما نکات جالب توجهی در این بین وجود دارد که نباید از آن‌ها غافل ماند. در این آمار میزان فروشAMD در سه‌‌ماهه‌ی چهارم سال ۲۰۱۷و رویداد‌های مهمی مثل جمعه‌ی سیاه وCybermonday ذکر نشده‌اند. AMD در این بازه با کاهش قیمت بسیاری از محصولات خود و در غیاب عرضه‌ی گسترده‌ی پردازنده‌های کافی‌لیک اینتل، فروش بسیار خوبی را تجربه کرد. لیزا سو نیز در این رابطه اعلام کرد که فروش این شرکت در بازه‌ی مذکور سه برابر شده است.

اما در رابطه با آمار اعلام شده بد نیست به نظر یکی از کارشناسان مرکوری بپردازیم. وی در خصوص عملکرد AMDگفته است:

اگر بازار پردازنده‌های رایزن را در نظر بگیرید، متوجه حضور و رقابت آن‌ها در برابر پردازنده‌هایCore i5 وCore i7 اینتل می‌شود. بدین ترتیب آمار دقیق بازارAMD  در سال ۲۰۱۷، ۲۴میلیون واحد بوده است که می‌توان سهم ۱۵درصدی این شرکت از بازار را نتیجه گرفت.

یکی از نکات مهم اطلاعات ارایه شده توسط رولاند، قیمت بالای محصولات در حال فروشAMD است که خبر از اعتماد کاربران به آن و ویژگی قابل توجهی در خصوص بازگشت این شرکت به دوران اوج خود است. در حالی که پردازنده‌های رایزن به طور متوسط ۲۰درصد قیمت بیشتری نسبت به نمونه‌‌های قدیمی این شرکت دارند، اما عمده فروش آن را تشکیل می‌دهند.

سال پیش رو

سال ۲۰۱۷تنها شروع کار برایAMD است. این شرکت به تازگی اعلام کرده است که با عبور از لیتوگرافی ۱۴نانومتری، پردازنده‌های رایزن و نمونه‌های گرافیکی وگا را با فرآیند تولید ۱۲نانومتری تولید خواهد کرد. این موضوع منجر به افزایش توان در کنار کاهش هزینه‌ی تولید پردازنده‌‌های این شرکت خواهد شد.

با این‌که حرکتAMD در خصوص تغییر فرآیند تولید را می‌توان مرحله‌ی «تیک» توسعه‌ی پردازنده‌های این شرکت دانست، اما احتمالا بهبود‌های دیگری نیز در راه خواهد بود. به عنوان مثال میزان تاخیر کمترL2 وL3 پردازنده‌های تردریپر نسبت به رایزن با وجود استفاده از معماری یکسان، می‌‌تواند به نمونه‌های ۱۲نانومتری رایزن نیز وارد شود. قطعا AMD در رویدادCES 2018  اخبار بیشتری در این خصوص منتشر خواهد کرد. APUهای این شرکت نیز به لطف واحد‌های گرافیکی قدرتمند وگا که نقطه‌ی قوت اصلیAMD در برابر اینتل است، نیز در سال آینده عرضه خواهند شد تا این شرکت در تمامی بخش‌های بازار حضور داشته باشد.

اینتل تاخیر محسوسی در استفاده از فرآیند ساخت ۱۰نانومتری خود دارد و در بهترین شرایط می‌‌توان انتظار معرفی محصولات مطابق با آن در نیمه‌ی دوم سال ۲۰۱۸داشت. بدین ترتیبAMD فرصت ایده‌آلی برای عرضه‌ی پردازنده‌های ۱۲نانومتری خود و فشار بیشتر به محصولات اینتل خواهد داشت.

بسیاری از کارشناسان انتظار عرضه‌ی نسل دوم معماریZEN  در سال ۲۰۱۹به همراه لیتوگرافی ۷نانومتری گلوبال‌فاندریز دارند. طبق اطلاعات منتشر شده در رویدادIEDM 2017، فناوری ۷نانومتری گلوبال‌فاندریز عملکرد فوق‌العاده‌ای خواهد داشت. در صورت صحت پیش‌بینی‌ها، رقابتAMD و اینتل در سال‌های آینده با نسل جدید معماریZen و لیتوگرافی ۷نانومتری در برابر پردازنده‌های کانن‌لیک و آیس‌لیک با معماری ۱۰نانومتری بسیار جذاب خواهد شد و فرصت ایده‌آلی در اختیارAMD قرار می‌دهد تا پایه‌های سلطنت اینتل در حوزه‌ی کامپیوترهای شخصی را بلرزاند.

پردازنده‌های اپیک نیز به تازگی و در حجم بالا در اختیار خریداران قرار گرفته‌اند و بدین ترتیب باید منتظر آمار و میزان فروش آن‌ها در سال ۲۰۱۸بود. پردازنده‌های سرور اپیک به خصوص در نمونه‌های تک‌سوکت، به واسطه‌ی قابلیت‌ها متنوع و قمیت کمتر، تهدید بسیار بزرگی برای اینتل هستند. رقابت اپیک و زئون نیز یکی از بخش‌های رقابت AMD و اینتل است که البته با توجه به ماهیت کاملا متفاوت آن نسبت به بازار کامپیوترهای شخصی، می‌‌تواند زمینه‌ساز رشد AMD شود.

موفقیت‌های AMD می‌‌تواند ذهنیت نام و برند آن را بین کاربران خانگی و تجاری کاملا دگرگون کند. استراتژی کاملا آرام این شرکت برای حمله به نقاط ضعف اینتل اعم از تعداد هسته و قیمت نهایی، به خوبی جواب داده و خریداران زیادی به خود جلب کرده است. البته AMD بیکار ننشسته و برنامه‌های بزرگی در ذهن دارد. نسل دوم معماری Zenو مهاجرت هرچه سریع‌تر به لیتوگرافی‌های جدید‌تر تنها بخشی از برنامه‌های این شرکت است. توسعه‌ی معماری برپایه‌ی «ماژول‌های چند چیپ» برای سرورهای پیشرفته و قدرتمند شاید بلند‌ترین قدم AMD در سال‌های اخیر باشد. ترکیب اهداف و برنامه‌های AMD تنها خبر از یک آینده می‌‌دهد؛ جنگی تمام عیار در حوزه‌ی پردازنده‌ها که تازه آغاز شده است. البته در این بین نباید از قیمت‌گذاری جذاب  AMD فراموش کرد که کاربران زیادی را حول آن بدست آورده است.

سال ۲۰۱۷یکی از جذاب‌ و به‌یاد‌ماندنی‌ترین سال‌های حوزه‌ی کامپیوتر برای کارشناسان و علاقه‌مندان به آن است. در صورتی که AMD به همین روند خود ادامه دهد، سال‌ها بعد از ۲۰۱۷به عنوان آغاز دوران جدیدی در حوزه‌ی کامپیوترهای شخصی نام خواهند برد.

 

منبع برگرفه از سایت زومیت

 




صفحه اصلی

|

ماتريس

|

محصولات

|

ارتباط با ما

|

جستجو

كليه حقوق مادی و معنوی اين سايت متعلق به شركت ماتريس می باشد. © ماتريس 1393-1389